Det ligger något i det engelska talesättet ”you got to spend money to make money”, vilket på svenska betyder att ”du måste spendera pengar för att tjäna pengar”. Däremot behöver du inte börja med att spendera stora summor pengar. Det går att börja med valutahandel, såväl som annan investering, med en mindre budget.
Faktum är att det kan vara fördelaktigt att börja smått. Det här gäller framför allt för nybörjare. Med mindre insatser går det att skaffa sig praktisk erfarenhet utan att du riskerar att göra stora förluster. Det går samtidigt att gå med vinst.
För att komma igång kan det vara bra att känna till vikten av följande faktorer.
Innehållsförteckning
Startbudgeten
För att komma igång med sin investering måste nybörjare bestämma en startsumma. Detta behöver inte vara en klumpsumma utan det kan vara en mindre summa som läggs varje månad. Hur stor den är beror på dina förutsättningar. Många använder kreditkort för att ha en hjälpande hand i hushållsbudgeteringen, men i Sverige har det blivit vanligare med kontokredit. Det fungerar ungefär som ett kreditkort fast utan själva kortet. Pengarna finns på ett konto som innehavaren kan ta av vid behov och en ränta tillkommer bara på pengarna som har använts. Kontokreditens storlek varierar mellan olika kreditföretag men den är ofta mindre än ett vanligt banklån eller flexilån.
Att ha en fast summa tillägnad valutahandel bidrar till en större kontinuitet. Den här summan kan ökas med tiden men det rekommenderas att det görs i steg.
Investera regelbundet
När budgeten väl är bestämd är det dags att titta på hur pengarna ska investeras. Ett tips är att göra regelbundna investeringar istället för enstaka större köp och försäljningar någon gång ibland. Det blir ett bra inlärningssteg samtidigt som det tydligt går att se vinster som förluster.
Hårt arbete
Det krävs hårt arbete och hängivenhet för att bli en framgångsrik valutahandlare. I början måste nybörjare försöka lära sig allt som finns att lära om valutamarknaden från olika källor , såsom böcker, webbsidor och videor. Hen måste också lära sig att vara kritisk och vikten av att allt kunna backa upp sina beslut att köpa eller sälja en valuta. Besluten ska alltid grundas på fakta och inte på magkänsla.
Det bör även göras riskanalyser. De hjälper till att minimera riskerna samtidigt som det finns en plan B vid eventuella förluster.
Tålamod är guld
Alla som investerar i aktier, valutor eller råvaror drömmer om att göra köpet/försäljningen som kommer att göra dem ekonomiskt oberoende för resten av livet. Det kan mycket väl bli verklighet en dag men fram till den dagen krävs det tålamod. Marknadsvärdet kan svänga snabbt men det kan också ta lång tid för värdet att stiga efter ett fall. En framgångsrik valutahandlare måste ha tungan rätt i mun samtidig som hen inte får drabbas av panik vid eventuella värdefall.
Valutahandel är inget för de impulsiva. Det måste få ta tid att bli framgångsrik och det är aldrig fel att börja i mindre steg. Det ger en förståelse för marknaden samtidigt som det ger nya valutahandlare en chans att känna efter om valutamarknaden är något för dem.