Ordlista över viktiga valutatermer

Följande är en förklaring av vanligt förekommande termer som används av valutahandlare.

Om du har frågor, var vänlig och ställ dem nedanför artikeln!

Basvaluta/Counter Currency är den första och andra valutan i ett valutapar. Som ett exempel kan vi ta valutaparet EURSEK där basvalutan är Euro och counter currency (även kallat valutan till höger) är Svenska kronor SEK.

När vi tar en titt på vilket par som är det mest handlade valutaparet i världen är det EURUSD – vilket är Euro mot Amerikanska dollar USD. I detta exempel är Euro basvalutan och USD är counter currency.

Växelkurser och valutapar – en växelkurs förklaras alltid som en kurs mellan två valutor. Till exempel är det inte möjligt att bara kolla på växelkursen för Euro utan man måste se det i ett förhållande till en annan valuta. Till exempel Euro (EUR) mot Amerikanska dollar (USD). Då får vi ett valutapar som beskrivs EURUSD som då består av Euro (EUR) och USD ($). I det fallet då växelkursen av EURUSD är till exempel 1,3 betyder det att för 1 Euro kan du köpa 1,3 Amerikanska dollar.

De mest populära valutaparen är:

  •  EURUSD – (Euro mot Amerikanska Dollar) … utgör nästan 1/3 av all valutahandel!
  •  USDCHF – (Amerikanska Dollar mot Swiss Franc)
  •  GBPUSD – (Brittiska Pund mot Amerikanska Dollar)
  •  EURJPY – (Euro mot Japanska Yen)
  •  USDJPY – (Amerikanska Dollar mot Japanska Yen)
  •  USDCAD – (Amerikanska Dollar mot Kanadensiska Dollar)

Leverage tillåter dig att ha öppna handelspositioner för tiotusentals Euro medan du investerar en summa av så lite som €500 av dina egna pengar. Till exempel, om en rekommenderad valutamäklare erbjuder dig leverage på 1:200 betyder det att du kan med ditt kapital på €500 handla till en summa som är 200 gånger större, det vi säga €100,000 (500×200). Det tillåter dig att få enorma vinster (eller förluster) på även små förändringar i valutaväxlingen.

Limit Order – kallas även för ”take profit”. Det ser till att när den önskade nivån på växelkursen är uppnådd så stängs automatiskt din handelsposition utan att du behöver övervaka den hela dagen. Låt oss säga att du köpte EURUSD för 1,30. När priset går upp och når 1,31 stängs din position automatiskt med en fin vinst, eftersom du satt din Limit order till 1,31.

Marginal är en term som påminner om leverage. Den förklarar procentsatsen som du behöver på ditt konto som säkerhetsmarginal för att öppna en handel. Om du är erbjuden 1:100 i leverage betyder det att marginalen är 1 % (1/100). I valutahandel pratar vi om att handla på marginaler.

Pip(s) är den minsta prisförändringen som ett valutapar kan ha i valutaväxlingen. Låt oss ta EURUSD som exempel: Om priset rör sig från 1,3000 till 1,3001 är det en förändring på 1 Pip.

Spread är på ett förenklat språk skillnaden på pips mellan köp- och säljpriset. Ju stramare ditt spread är, desto bättre för din vinst. De flesta mäklarna skapar sin vinst på spread och därför bör du alltid begära orörliga spreads och inge mer än 4 pips på valutaparen EURUSD.

Bid price (köp) – Pris då mäklare är villiga att köpa från dig.

Ask price (sälj) – Pris då mäklare att villiga att sälja till dig (även kallat för ”Offer price”).

Kontobalans – värdet på ditt handelskonto, exklusive eventuella vinster/förluster från pågående öppna handelspositioner.

Stop Loss Orderär ett kommando som stänger dina handlingar automatiskt om priset sjunker lägre än den angivna nivån som du bestämt.

Användbart KNEP: Använd stop-loss order varje gång du öppnar en ny handel, det kommer att hjälpa dig!

Du kan också läsa: